Charles Eyck

Een veelzijdig kunstenaar

Van de kunstenaars die deel uit maakten van de Meerssense School is Charles Eyck (1897-1983) het meest bekend bij het grote publiek. De basis voor zijn carrière werd gelegd in Meerssen als leerling van Jos Tilmans aan de Teekenschool en als protégé van Jan van Puijenbroeck - en in Maastricht, waar hij 5 jaar werkte als plateelschilder bij de Société Céramique.

In 1918 vertrok hij naar Amsterdam om te gaan studeren aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. In 1922 won hij de prestigieuze Prix de Rome. Hierna begon een periode van reizen en verder studeren. In 1938 kwam hij terug naar Zuid-Limburg.

Tussen geboorte en dood ligt een vacuüm van tijd, die de mens naar beste vermogen moet invullen. Met mijn hand heb ik vooral die invulling van mijn leven gegeven, in de hoop wat schoonheid te scheppen en wat vreugde te verschaffen aan mijn medemensen, waar ik veel van hield.

Charles Eyck

Maria met kind Jezus, Charles Eyck, ca 1922/1923. © Limburgs Museum

De jonge jaren

Charles Eyck werd op 24 maart 1897 geboren in Meerssen als vijfde kind van Mathieu Eyck en Gusta America. Uiteindelijk zouden er 14 kinderen worden geboren in het gezin.

Vader Eyck was schoenmaker van professie, en had verder verschillende bijbaantjes om zijn gezin voldoende te kunnen onderhouden. Zo was hij koetsier van de burgemeester en notaris van Meerssen, afroeper bij openbare verkopingen, hulpagent en ‘suisse’ in de kerk.

Op 10-jarige leeftijd werd Charles ernstig ziek. De dokter constateerde bof, roodvonk en typheuze koortsen, alsmede een middenoorontsteking. Charles genas, maar de ziekte vroeg wel zijn tol: hij was doof geworden en zou nooit meer horen. De laatste woorden die hij hoorde waren afkomstig van zijn moeder: “Hee geit oet wie ein lamp zoonder petrol” (Hij gaat uit zoals een lamp zonder petroleum)

Het directe gevolg van zijn doofheid was dat Charles de lagere school niet kon afmaken. Hij aanvaardde zijn handicap echter zonder bitterheid, en zou er zich later zelfs in zeer positieve woorden over uitlaten: “Ik zou mijn doofheid voor geen goud willen missen. Ik geniet iedere dag van de stilte om mij heen. Ik zou iedereen wel zo’n doofheid willen toewensen.”

Eyck’s doofheid is zonder twijfel van grote invloed geweest op zijn verdere leven en kunstenaarschap.

Charles_Eyck_jongZelfportret van de jonge Charles in 1917.

Eerste voetstappen als kunstenaar

Thuis bij het gezin Eyck was er weinig ruimte voor culturele uitingen. Toch kreeg Charles al vroeg interesse voor cultuur, tekenen en lezen. Mede doordat zijn oom Hubert hem al van jongs af aan hierin stimuleerde.

Ook zijn toekomstig leven als beeldend kunstenaar manifesteerde zich al vroeg: al op jonge leeftijd sneed hij figuurtjes in mergelsteen. Of hij tekende de schilderingen in de kerk na. Dat leverde hem zelfs een keer strafregels op: “Ik mag in de kerk niet schilderen”. De toekomst zou anders uitwijzen…

Tussen 1910 en 1915 ging Charles Eyck in de avonduren naar de St. Jozef Teekenschool in Meerssen waar hij les kreeg in tekenen en schilderen. Overdag werkte hij – als tiener – als plateelschilder bij de Société Céramique, waar hij serviesgoed beschilderde. Het volgens vaste patronen beschilderen van (tien)duizenden kopjes, schoteltjes, enz. was op zijn zachtst gezegd niet erg stimulerend voor de kunstenaar in de dop: “Belangrijker vond ik, het stiekem anders beschilderen van kopjes en bordjes dan ik volgens bestek verplicht was te doen.”

Niettemin dacht Eyck op latere leeftijd ook in positieve zin terug aan deze periode: “Ik [deed er] zelfdiscipline op, en een enorme vingervaardigheid met het penseel.”

In deze periode trok hij ook veel op met Alphons Volders, met wie hij onder andere de Schenkgroeve introk om er te tekenen op de mergelwanden. Waar van Volders’ werk flink wat bewaard is gebleven, is van Eyck’s tekeningen nagenoeg alles verloren gegaan door latere instortingen.

Eyck_AvondstemmingAanDeGeul

Deze pentekening van Eyck - 'Avondstemming aan de Geul' - hing aan de muur in het atelier van Alphons Volders.