Expo ‘De gank nao Meersje

In het erfgoedhuis aan de Markt 50  in Meerssen zijn vanaf 23 april tot en met 17 juni  2018 van 9.00 – 17.00 uur twee tentoonstellingen te zien die de ‘gank nao Meersje’ toelichten. Op zon- en feestdagen zijn de tentoonstellingen geopend van 12.00-16.00 uur.

Op de begane grond laat de Heemkundevereniging Meerssen horen en zien hoe mensen vroeger de gank nao Meersje beleefden. De lokale omroep, Meer Vandaag heeft een minidocumentaire gemaakt van de verhalen van een aantal  oudere inwoners uit de voormalige dekenale parochies. Ze vertellen hun beleving van de processie naar Meerssen tijdens het octaaf van het Heilig Sacrament. Pastoor Janssen, oud kapelaan van de basiliek vertelt het ontstaan van de verering van het Heilig Sacrament en zijn herinneringen aan de viering ervan. Oude foto’s en muziek begeleiden hun verhaal.

In een grote kaart met foto’s van de kerken kan men zien welke parochies tot het dekenaat behoorden. Verder zijn er oude foto’s, posters, programmaboekjes en vaandels tentoongesteld.

Op de eerste verdieping laat de Stichting de Meerssense School het werk van Willem van Konijnenburg, 1868 – 1943, zien. Hij is een voorbeeld van de vele toeristen en kunstenaars die na de aanleg van de spoorwegen in 1853 naar Meerssen komen. Het is honderdvijftig jaar geleden dat  Willem van Konijnenburg in Den Haag is geboren. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars van de ‘Meerssense School’.

Zijn grootouders van moederszijde, de familie Vrijthoff wonen als zoveel rijke families in de negentiende eeuw in Meerssen. Willem krijgt de eerste tekenlessen van zijn moeder in Huize door Vlijt, Tussen de Bruggen gelegen.  Hij tekent de hekken, de tuin, het huis, de bomen en de omgeving.

In het eerste deel van zijn leven is Meerssen en omgeving een van de belangrijkste onderwerpen van zijn tekeningen en schilderijen. Later als hij meer symbolistisch en classicistisch werkt, kan men in de gestileerde achtergrond, in de vele ossenkarren en dieren toch nog de invloed van Meerssen en omgeving herkennen. Er zijn twee grote tekeningen van een herder en herderin te zien die dit toelichten. Het zijn twee pendanten, die voor het eerst samen tentoongesteld worden.

Ook als Willem vooral als monumentale kunstenaar actief is, heeft  hij in allerlei technieken in zijn getekende dagboeken de omgeving van Meerssen weergegeven.

In deze tentoonstelling kunt U werk zien dat gemaakt is in Meerssen of geïnspireerd is door Meerssen en omgeving.  Het werk komt uit privébezit aangevuld met werken van de gemeente Meerssen en het Limburgs Museum. In vitrines vindt u boeken, brieven en foto’s.

Verder wordt er in een korte presentatie onder andere aandacht geschonken aan de tekenboeken die zich in het archief van het Gemeente Museum te Den Haag bevinden en aan zijn monumentaal werk.

Behorend bij deze expositie is een brochure te koop bij bloemenhuis annex VVV kantoor de Zonnestraal, Gasthuisstraat 28 te Meerssen. Tijdens de openingstijden van de expositie op zon-  en feestdagen is de brochure ook in het Erfgoedhuis verkrijgbaar.

Op de website van de Stichting de Meerssense School – www.de meerssenseschool.nl – bevindt zich een wandeling die U leidt langs de plekken die Willem van Konijnenburg heeft geschilderd en de ateliers waar hij in de zomer vaker verbleef.

Tijdens het Sacramentsoctaaf wordt op vrijdag 1 juni 2018 een begeleide pelgrimswandeling gehouden vanaf Geulle naar Meerssen. Deze volgt deels de oude processieweg.